ICA Hundförsäkring

ica hundförsäkring

Betyg: ★★★☆☆

ICA har förutom matbutiker också sedan 2015 ett försäkringsbolag som erbjuder hundförsäkring. ICAs hundförsäkring har på relativt kort tid har den blivit en av de populära försäkringarna bland svenska hundägare. Vi har tagit en noggrann titt på ICA hundförsäkring och även jämfört den med andra hundförsäkringar på den svenska marknaden. Särskilt du som är en trogen ICA-kund kan få fördelar genom att välja en ICA hundförsäkring.

Detta kännetecknar ICA hundförsäkring

Vissa försäkringsbolag har en tydlig nisch för sina djurförsäkringar. Ofta något som tilltalar en speciell målgrupp extra mycket. En ICA hundförsäkring är mer allround. Det betyder att den passar de flesta hundägare och alltså har en väldigt bred målgrupp. Deras egen devis är att de vill erbjuda en hundförsäkring som är enkel att förstå och väl värd sitt pris. ICA hundförsäkring fokuserar på de vanligaste hundraserna. De har även ett riktigt bra försäkringsskydd för dig med en blandras, som har ett enormt värde för dig även om du inte betalat mycket för hunden.

Du kan flytta en försäkring till ICA även om det gäller en hund som varit sjuk, förutsatt att den tillfrisknat. Sådana flyttar kan vara svårare att göra om du byter till ett annat försäkringsbolag. Hos vissa försäkringsbolag gäller karensdagar, innan försäkringen börjar gälla. Detta för att du inte ska kunna försäkra en hund som du vet är allvarligt sjuk. Så fungerar det inte med en ICA hundförsäkring utan den börjar gälla direkt.

För- och nackdelar med ICA hundförsäkring

En ICA hundförsäkring är ett tryggt och bra val för de flesta hundägare. Vi sammanfattar den här recensionen med vad vi tycker är de viktigaste för- respektive nackdelarna med detta alternativ.

Fördelar med ICA hundförsäkring

 • Rätt till obegränsade digitala veterinärbesök 7 dagar i veckan
 • Försäkringen ger ett bättre skydd än en vanlig veterinärförsäkring
 • Du får bonuspoäng när du betalar månadspremien
 • Nästan alla hundar kan försäkras
 • ICA hundförsäkring är utan karensdagar
 • Snabb handläggning av försäkringsärenden

Nackdelar med ICA hundförsäkring

 • Du kan inte välja ett högre maxbelopp än 60 000 kronor
 • Andra försäkringsbolag erbjuder större rabatter
 • Möjligheten att skräddarsy ditt skydd med tillägg är liten

Vilka hundar kan försäkras?

En ICA hundförsäkring kan tecknas för de flesta hundar. Om det gäller en hund som du har importerat från ett land utanför Norden krävs det att du har ett veterinärintyg som är utfärdat i Sverige, max 30 dagar innan du tecknar en ICA hundförsäkring. 

Hos vissa försäkringsbolag finns regler som gör att du inte kan försäkra en äldre hund. Hos ICA finns det inga sådana restriktioner men om din hund är sju år eller äldre kan försäkringsvillkoren påverkas och du behöver visa ett veterinärintyg om hunden inte redan har en försäkring hos ett annat försäkringsbolag.

Vad kan man få ersättning för?

Alla hundförsäkringar ger dig rätt till ersättning för veterinärvård om din hund blir sjuk eller har skadat sig. Den täcker dock inte alla undersökningsåtgärder. Det finns också andra åtgärder som ibland täcks av en försäkring och som ibland inte gör det. 

Här en lista över situationer som täcks om du har en ICA hundförsäkring:

 • Mediciner som en veterinär har skrivit recept på
 • Rehabilitering efter skada eller sjukdom
 • Digital rådgivning alla dagar i veckan genom FirstVet
 • Kastrering, om den är medicinskt motiverad
 • MR- och CT-undersökningar
 • Kejsarsnitt, under vissa förutsättningar
 • Medicinskt motiverad avlivning med kremering
 • Behandling i samband med diskbråck samt skador på leder och menisk
 • Medicinskt betingade plastikoperationer
 • Medicinsk motiverad korrigering av bett

Flera av dessa åtgärder är kostsamma och ingår inte i alla hundförsäkringar. Vi tycker att skyddet du får med en ICA hundförsäkring är bra jämfört med vad andra försäkringsbolag erbjuder. Du väljer ofta mellan flera försäkringsnivåer hos andra bolag, och en ICA hundförsäkring är klart bättre än när du tecknar en försäkring hos någon annan på den billigaste nivån. Detta utan att vara särskilt mycket dyrare än andra försäkringsbolags billigaste hundförsäkringar.

När det gäller försäkringen mot dolda fel så krävs det att din hund har haft en ICA hundförsäkring sedan före fyra månaders ålder och passerat kontroller utan anmärkning.

Du kan lägga till en livförsäkring

Livförsäkring ingår inte i en ICA hundförsäkring utan det är en tilläggsförsäkring som du betalar extra för, om du vill ha den. Med en livförsäkring kan du få upp till 15 000 kronor ifall din hund är registrerad hos Svenska Kennelklubben. Hunden måste också vara ID-märkt. 

En livförsäkring gäller inte bara om din hund skulle dö, utan även vid stöld och om den springer bort. Du kan inte teckna en livförsäkring för en gammal hund. Hur gammal den kan vara för att du ska kunna lägga till en livförsäkring beror på vad det handlar om för ras och vad den enligt statistiken har för beräknad livslängd.

Hur hög ersättning kan man få?

Du väljer själv vilket maxbelopp du vill ha på din ICA hundförsäkring. Det finns dock bara två alternativ, 30 000 eller 60 000 kronor. Hos andra försäkringsbolag kan det vara möjligt att försäkra sig upp till ett högre belopp. Du har möjlighet att utnyttja en ICA hundförsäkring hur många gånger som helst under ett år, så länge den totala kostnaden inte överstiger ditt maxbelopp. Vissa av ersättningarna gäller upp till ett visst maxbelopp, till exempel rehab där du kan få upp till 6 000 kronor i ersättning sammanlagt under ett år.

Så sätts priset på en ICA hundförsäkring

En ICA hundförsäkring har inte ett fast pris utan den sätts individuellt. Här är några faktorer som har betydelse:

 • Hundens kön
 • Hur gammal hunden är
 • Vad det är för ras
 • Om hunden är kastrerad
 • Vilken självrisk du väljer när du tecknar försäkringen
 • Om du lägger till en livförsäkring

Det är bland annat statistik kring skador för respektive ras som ligger till grund för beräkningen av vad du ska betala för att försäkra just din hund. Räkna med att betala strax under 200 kronor i månaden för en normal ICA hundförsäkring med maxtak för utbetalningar på 30 000 kronor. Det är lågt i förhållande till det skydd du får.

Rabatter och bonusar

ICA täcker alla dina försäkringsbehov och om du förutom en ICA hundförsäkring har andra försäkringar hos dem kan du få rabatt. Om du brukar handla på ICA och är medlem i deras bonusprogram så blir det extra förmånligt. Det du betalar i försäkringspremie ger dig nämligen bonus, på samma sätt som när du gör inköp i en ICA-butik och betalar med ditt ICA-kort.

Välj din självrisk med en ICA hundförsäkring

Självrisk är vad du betalar själv när din hund får veterinärvård eller när det gäller något annat som omfattas av din ICA hundförsäkring. ICA:s djurförsäkringar har både en fast och en rörlig självrisk, vilket är standard i branschen. Den fasta självrisken är ett belopp du betalar en gång varje självriskperiod, som är på 130 dagar. Den rörliga självrisken är på det belopp som överstiger den fasta självrisken, och den betalar du varje gång du får ut pengar på din ICA hundförsäkring.

Hur hög självrisken ska vara kan du påverka. Du kan välja låg månadspremie men högre självrisk, eller om du föredrar att betala mer för din ICA hundförsäkring samtidigt som självrisken blir lägre. Den fasta självrisken kan vara antingen 2 000 eller 3 000 kronor. Den rörliga självrisken kan vara 15 % eller 25 %.

Så gör du skadeanmälan

Att göra en skadeanmälan i samband med ett veterinärbesök är mycket enkelt om du är innehavare av en ICA hundförsäkring. Du fyller i ett formulär online och bifogar handlingar som du tagit foton av, till exempel kvitton från veterinären. Ofta krävs det inga kompletterande handlingar i efterhand utan det hela är upplagt för att det ska vara enkelt för både dig och handläggaren. Det innebär att pengarna kommer in snabbare än när det är en mer komplicerad procedur att göra en skadeanmälan.

ICA samarbetar med Svedea och det är hos dem du gör skadeanmälan. Länk finns på ICA:s hemsida. Om ditt djur har avlidit finns det en särskild blankett som ICA använder sig av som du kan ladda ner och sedan skicka in digitalt.

Kontakt

Om du vill ha ut ersättning från din ICA hundförsäkring så är det föredömligt enkelt att göra en skadeanmälan online. Du kan logga in på ditt ICA-konto och få överblick över dina försäkringar.

Kundtjänst: 033-47 47 90, vardagar 8.00–17.30

Kundtjänsten kan även kontaktas via mail eller formulär på hemsidan

Skadeanmälan: På hemsidan