Hund i bil

Det finns många saker att tänka på när man har hund i bil. Här är några av de viktigaste!

Lämna aldrig en hund ensam i en för varm eller kall bil

Det är aldrig okej att lämna en hund ensam i en för varm eller kall bil. Detta kan resultera i allvarliga skador eller till och med döden. Hundar är mycket känsliga för värme och kan lätt bli överhettade, vilket kan leda till stroke eller hjärtinfarkt. Om det är för kallt ute, kan din hund drabbas av hypotermi, som är ett livshotande tillstånd som resulterar i nedsatt cirkulation, andningssvårigheter och koma. Så se till att aldrig lämna din hund ensam i en varm eller kall bil!

Enligt Jordbruksverket får du aldrig lämna ett djur utan tillsyn i bilen om det är möjligt att temperaturen inne i bilen går över +25°C eller under -5°C.

Transportera din hund säkert

Det finns många olika sätt att transportera din hund på, och det är viktigt att du väljer ett sätt som är både säkert och bekvämt för både dig och din hund. Här är några allmänna tips på hur du kan transportera din hund på ett säkert och bekvämt sätt:

• En bilbur är ett bra alternativ om du ofta behöver transportera din hund i bilen. Dessa burar är ofta gjorda av starkt och tåligt material som kan motstå alla slags väderförhållanden, och de flesta har också en ventilation som gör att din hund inte blir för varm under resan. Nackdelen med en bur är att de tar ganska mycket plats och tar lite tid att montera i och ur bilen.

• Ett annat alternativ är att använda ett hund bilbälte. Det finns många olika varianter, men vanligtvis så är det en slags sele du sätter på din hund, som sedan monteras enkelt i bilens vanliga bilbälte. Tänk på att du behöver använda ett hund bilbälte av rätt storlek för att din hund ska vara säker, annars kan den antingen flyga ur bältet eller klämmas åt för hårt. Fråga i din djuraffär efter råd om du är osäker.

Det är också en god idé att fråga ditt försäkringsbolag om det finns några specifika regler för hur du får transportera din hund enligt just din hundförsäkring.

hund i bil

Rasta hunden regelbundet

Rasta hunden regelbundet för att hålla den frisk och glad under resans gång. Rastning är bra för hundens cirkulationssystem och ger den tid att sträcka ut sig och röra på sig. Rasta hunden i en lugn miljö där den inte blir skrämd eller trakasserad av andra djur eller människor. När du rastar hunden bör du också passa på att ge den vatten, för att motverka att hunden blir för uttorkad. Tänk på att rasta hunden minst var 6:e timme!

Rätt utrymme för din hund

Rätt utrymme för din hund är en viktig del av att se till att din hund mår bra i bilen. Din hund måste kunna ligga och stå bekvämt, oavsett om du använder en bur eller box till din hund. Varje hund i bilen ska ha minst det här utrymmet:

  • Längd: 1.1 gånger hundens längd.
  • Bredd: 2.5 gånger hundens bröstbredd. Tänk på att hunden ska kunna ligga ner och vända sig utan problem.
  • Höjd: 1 gånger hundens höjd över hjässan, när den står i normal ställning.