Dolda felförsäkring för valpar

Dolda felförsäkring är en försäkring som finns till för hunduppfödare som vill skydda sig mot eventuella dolda fel som kan upptäckas hos valparna efter de flyttat in hos sina nya ägare.

Konsumentköplagen säger att dolda fel som upptäcks hos en valp ska ersättas av uppfödaren. I praktiken kan det ändå bli problem, exempelvis ifall uppfödaren inte har en ekonomi som tillåter att ersätta köparen. Dolda felförsäkringen ger därför ökad trygghet för både uppfödare och hundägare, eftersom försäkringsbolaget då ersätter dessa kostnader.

Vad är dolda fel?

Dolda fel är de sjukdomar eller defekter som har börjat utvecklas innan hunden besiktigades eller levererades till sin nya ägare, men som inte har visat några symtom eller annars blivit upptäckta. Vanliga exempel på dolda fel hos hundar inkluderar:

  • Vattenskalle
  • Missbildningar av inre organ
  • Kongenitala diafragmabråck

Tänk på att du som hundägare oftast bör teckna en egen hundförsäkring, eftersom de allra flesta problem din hund kan drabbas av inte klassas som dolda fel. En doldafelförsäkring är alltså inte en ersättning för den vanliga hundförsäkringen.

valp med dolda felförsäkring

Hur länge gäller försäkringen?

Det varierar mellan olika försäkringsbolag, men ofta gäller en dolda felförsäkring tills dess att valpen är tre år och tre månader gammal, alltså vanligtvis tre år från dess att den flyttat hem till sin nya ägare. Tänk på att försäkringen måste tecknas när valpen är mellan 7-12 veckor gammal, och att valpen måste besiktigas högst 7 dagar före leverans till sin ägare.

Det här ingår i dolda felförsäkring

Dessa försäkringar består oftast av både veterinärvårdsförsäkring och livförsäkring. Beloppet för försäkringen motsvarar det köparen betalar för valpen, alltså valpens försäljningspris. Vissa försäkringsbolag erbjuder dessutom dolda felförsäkringar som en del av avelsförsäkringar eller försäkringar för hunduppfödare.