Hur länge löper en hund?

Det är inte så lätt att veta hur länge som är normalt för en hund att löpa. Därför går vi i den här artikeln igenom grunderna för hur tikens löpcykel fungerar och vad du som hundägare bör tänka på när din hund löper.

3-4 veckor är den vanligaste löptiden

Exakt hur länge din hund löper beror på ras, men de flesta hundar löper under 3-4 veckor. Det räknas från första dagen det kommer blod, tills dess att det så kallade höglöpet är över. Höglöpet är en av de fyra delarna i tikens löpcykel. Låt oss gå igenom alla delarna i turordning.

De fyra delarna i löpcykeln

Förlöpet

Förlöpet startar när tiken börjar blöda och varar i ca. 1-2 vekor. Det är under denna fas som hundens kropp förbered sig för dräktighet. Det är nu som äggstockarna bildar äggblåsor, och inuti dessa börjar tikens ägg att mogna.

Höglöpet

Nu är tiken redo för parning och kan alltså bli dräktig, eller gravid, om den paras. Tiken har nu ägglossning och istället för blödning så kan det komma en flytning som är en klar vätska. Under den här perioden, som brukar vara i ca. 4-12 dagar, så kan hunden visa baken när den blir klappad vid svansen. Det är en normal reaktion eftersom tiken är inställd på parning.

Efterlöpet

Efterlöpet kommer efter höglöpet och är en period på ungefär 2 månader. Det är nu som hunden är dräktig om den parats. Under denna period så har hunden ofta förhöjda hormonnivåer, oavsett om den bär på valpar eller inte. Det kan leda till så kallad skendräktighet, där tiken tror att den bär på valpar även fast den inte gör det.

Hur påverkas hunden av skendräktighet?

När en hund upplever skendräktighet så kan den t.ex. gå upp i vikt, bilda mjölk, få förändrat aptid, vara allmänt orolig, eller ägna sig åt att bygga bo. Tiken beter sig alltså så som den skulle göra i det fall den var dräktig och var på valpar. Skendräktighet är vanligtvis inte farligt och drabbar ca. 40% av alla tikar. Tänk dock på att uppsöka veterinär om din hund uppvisar obehag eller verkar må dåligt. Om din hund ofta upplever skendräktighet är det en god idé att se över om din hundförsäkring har rätt skydd, eftersom det kan leda till ökade veterinärkostader om din hund får återkommande problem.

Viloperioden

Efterlöpet övergår till sist i viloperioden. Det är den period som löper mellan tiken löpperioder, och är alltså den tid då hunden inte löper.

När börjar tikar löpa?

Det är vanligast att tikar får sitt allra första löp när de är mellan 7-12 månader. Oftast brukar mindre raser börjar löpa tidigare, än de tikar som är av en större ras.

Vad kan jag göra själv när hunden löper?

Under förlöpet, höglöpet, och efterlöpet, är det viktigt att du är extra uppmärksam på din hunds mående och behov. Får hunden ont eller slutar äta bör du alltid uppsöka veterinär.

hund som löper